Изработка на уебсайт

 

Често чувам въпроса – защо е важно да имаме уебсайт. Уебайтът е нашата визитка, независимо какъв бизнес сме, колко сме големи, какви услуги или продукти предлагаме. Освен основната информация за нас и предлаганите услуги и продукти, там са и нашите контакти, там е мястото, където хората при търсене могат да ни открият. Защото всичко в днешния свят е дигитално и все повече хората търсят всичко оналайн. 

Етапи на разработка

Преди да започнете да изграждате своя уебсайт, трябва да помислите върху някои основни неща, за да може после работата с човека, който ще изгражда сайта ви да върви бързо, лесно и безпроблемно:

 • Избор на домейн (име на сайта ви) и хостинг (мястото, където се съхраняват файловете на сайта ви – първата и най-важна стъпка, преди да преминете към направя на сайт, е да изберете името на сайта си – домейна. Моят съвет е винаги да разчитате на хостинг, който сте закупили и държите правата над акаунта, за да може всички файлове на сайта да са ваше притежание. 
 • Предварително запознаване с вашия бизнес – с какво се занимавате, какви услуги или продукти предлагате, какво желаете да показва сайта ви. Тук трябва да помислите и отговорите на въпросите: Какво искам хората да правят на сайта ми? Какво да разберат когато разгледат сайта ми? Каква информация да намерят вътре? Също толкова важен е и въпросът „Какво искам аз да мога да правя със сайта си?“ Този въпрос ще реши и как можете за вбъдеще да развиете сайта и бизнеса си
 • Какви функционалности искате сайта ви да има – освен стандартните страници – начало, за мен /бизнеса, контакти, услуги / продукти, какво друго желаете да имате на сайта си. Функционалности могат да бъдат – блог, връзка с външни платформи – софтуер за електронен бюлетин,  връзка с фейсбук, инстаграм, youtube, попъп / форма за събиране на имейли, модул за събития, календар, график, онлайн резервации и много друго. Функционалностите дават отговор на въпросите какво искам потребителите и какво да правя аз със сайта си. 
 • Структура на сайта –  добре е да помислите какви менюта -> подменюта -> страници ще има сайта ви, след като направите примерна структура, човекът който изработва сайта ви, ще може да се ориентира и да даде съвети дали няма да е по-добре да има и други неща
 • Цветове и шрифтове – добре е да помислите какви цветови схеми харесвате, но те трябва да са съобразени с инденитчността на бизнеса ви, ако той вече има лого, бранд цветове – същите трябва да са и на сайта. За шрифтове ви препоръчвам да разгледате https://fonts.google.com/ и да изберете по няколко шрифта за няколко основни неща – менюта, заглавия, основен текст
 • Подредба на текстове и картинки –  когато искате да имате уебсайт е добре да подредите информацията си – за всяка страница, меню/ подменю да направите папки с текстове и картинки, които после да предоставите на човека, който ви прави сайта. Работата на програмиста не е той да измисля и пише текстовете, както и да намира картинките. Това би оскъпило и забавило много процеса. 
 • Ще желаете ли сайта ви да бъде оптимизиран за търсещи машини. При изработка на сайт, сайта се съобразява така че, да е SEO friendly, но ако искате сайта ви да се показва на по предни позиции, се налага много по-задълбочен анализ. Вижте повече за SEO оптимизацията. 

След като помислите над нещата по-горе и ги разпишете (без цветовете, шрифтовете и текстовете и картинките) може да преминете към поискване на оферта. Колкото по-подробни сте в описанието на какво желаете и какви функционалности и неща да има на сайта ви, толкова по адекватна оферта може да ви даде човекът, който искате да направи сайта ви. 

Поддръжка на уебсайт

В повечето случаи, когато имате създаден уебсайт имате и администрация към него – админ панел, в който може да управявате сайта си или част от него. Какво можете да правите сами в администрацията на сайта си е добре да бъде помислено и съобразено в началото, преди изработката на сайта. Ако все пак не желаете сами да поддържате сайта си, може да се доверите на външен човек. За да може да ви се направи адекватна оферта е добре да знаете точно какво искате да прави човекът за сайта ви – да оправя ако има технически проблеми, да качава нова информация, да преправя стара информация. За целта е добре да сте наясно горе долу за какъв обем работа става дума на месец. Поддръжката може да бъде договорена на цена на час или цена на месец (за до определен брой часове). Ако изберете вариант на месец, цената ще е по-евтина, но ако не осигурите броят часове, за които сте се уговорили с човека, който ви поддържа сайта, вие все пак трябва да му платете уговорената цена за месечна поддръжка. 

SEO - Оптимизация за търсещи машини

SEO е съкращение на Search Engine Optimization – на практика това представлява подобряване на сайта ви, така че да се показва на по-предни позиции в търсещите машини, като най-основна търсеща машина е Google. Оптимизацията на един сайт зависи от много фактори, така че ако някой ви гарантира излизане на първа позиция, то може би е момент да се замислите, дали това е истина. С техники, които не могат да навредят на сайта ви, гаранция за първи позиции не може да се даде. Оптимизацията на сайта е процес, който се случва постепенно и постоянно във времето и трябва да се поддържа. Т.е ако веднъж сайта ви премине на предни позиции, то не е гаранция. че ще се задържи там дълго. 

За да може да се направи оптимизация на сайта е нужно: 

 • задълбочен анализ на сайта ви, ако вече съществува и позициите му в търсещите машини. Ако сайта не съществува трябва да се направи анализ нанишата. 
 • нужно е да помислите какви са ключовите думи за вашия бизнес – т.е представяте си, че сте ваш клиент и искате да намерите бизнеса си в интернет – какво бихте потърсили, какви думи и фрази бихте използвали ( имайте предвид, че обикновения потребител търси с прости думи, а не с термини характерни само за вашия бизнес). Седнете и разпишете всички думи, които ви дойдат, свързани с бизнеса ви. След това човекът, който разбира, ще ги провери и ще ви каже на какво е добре да се заложи. 
 • при оптимизиране насайта ви, ще е необходимо да се пренаписват текстове, да се оправят снимки, да се оправят грешки по сайта, заглавия …. 
 •  След направена първоначална оптимизация на сайта, минаване на попредни позиции се очаква около 1 месец след това. Резултат няма да видите веднага. 
 • Оптимизацията е процес, който трябва да се случва почти всекидневно, за това човекът, който направи първоначалната оптимизация може да поискате да ви даде съвети как да продължите понататъшна оптимизация. Може и да се разберете за месечна такса, за която той/тя ще може да ви помага с оптимизацията.  

Одит на сайта и консултации

Ако не сте сигурни какво да правите с настоящия си сайт и как може да го развиете иизползвате във времето, може да се обърнете и към специалист да разгледа настоящияви сайт и да ви изготви план как да подобрите сайта, скоростта, оптимизацията, как да го използвате за да продавате услугите си и продуктите си, как да използвате всички канали за информация и платформи, на които може да рекламирате като помощ за биснеса ви. Изготвяне за план за действие и помощ в имплементирането му могат да ви помогнат по пътя към крайната цел!